torstai 29. marraskuuta 2012

Xylitoli on vaarallista koiralle!


Lagotto-kasvattini Timo, 5-vee. (houkutus voi tulla siis myös ihan aikuisellekkin koiralle) , joutui päivystykseen viikonloppuna syötyään xylitolipastilleja. Xylitoli laskee koiran verensokeritason, seurauksena sokki ja jopa kuolema. Kiitos perheen ripeän toiminnan Timo selvisi säikähdyksellä.
Ensiapuna koiraa voi yrittää oksettaa suolalla, mikäli xylitolin syömisestä on alle puoli tuntia ja koira on tajuissaan. Pyöritä teelusikallisesta suolaa ja tilkasta vettä pallo ja pudota se syvälle koiran kitalakeen. Suolapallon saa antaa vain kerran , koska liiasta suolasta on vaarana suolamyrkytys. Koiran pitäisi saada sokeria n. 2-3 rkl / 10 kg. Helpointa on saada koira nielemään hunajaa tai siirappia. Sokeria/siirappia/hunajaa hierotaan ikeniin. Jos koira on tajuissaan annetaan ruokaa. Ja pikaisesti eläinlääkäriin.
Tässä Timon selviytymiskertomus:
"Tytöiltä oli jäänyt pastillirasia ilmeisesti sohvalle ( varoituksista huolimatta) . Timo söi arviolta puoli rasiaa eli 40 g pastilleja, joiden xylitolipitoisuus 50% yht jopa 30 g xylitolia! Timo painaa 17 kg. Asia paljastui saman tien. Sain päivystysnumerosta ohjeet suolalla oksettamisesta. Ei kuitenkaan onnistunut. Menimme päivystykseen ( alle puoli tuntia tapahtumasta) . Siellä Timi oksetettiin. Sokeri oli kuitenkin veressä jo alle normaalin ja Timi sai pahoinvointiin vastalääkkeen, ruokaa ja aloitettiin sokeritippa. Sen tiputtua verensokeri oli ok. Pääsimme kotiin ja yön yli piti vielä syöttää parin tunnin välein. Koiran yleisvointi oli hyvä. Pelastuksena oli nopea toiminta eli oksettaminen tehosi hyvin. Kalliit pastillit, lasku 340 e."
Timo-laivakoira! Ripeän hoitoon pääsyn ansiosta Timo purjehtii myös ensi kesänä!
Olkaa siis tarkkana xylitolin kanssa!
Mukavaa Pikku-Joulua Timon perheelle ja blogini lukijoille :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti